Veelgestelde vragen over FSC® en PEFC certificering

Veelgestelde vragen over FSC® en PEFC certificering

Is er voldoende FSC® (C117418) en PEFC hout beschikbaar in Nederland?

In Nederland is er ruim voldoende duurzaam hout beschikbaar met het FSC® en PEFC keurmerk. Meer dan de helft van het hout dat in Nederland geïmporteerd wordt is FSC® of PEFC gecertificeerd. PEFC heeft twee keer zoveel bossen in de wereld gecertificeerd als FSC®. Dus in termen van volume slaagt u het snelst met PEFC hout.

Wat is het verschil tussen FSC® en PEFC?

FSC® is het meest bekende duurzame houtkeurmerk in Nederland, bestaat al 10 jaar langer dan PEFC en heeft in de voorbije decennia erg veel inspanning in marketing gestoken. Daarbij wordt FSC® ondersteund door organisaties als Greenpeace, het Wereld Natuurfonds en Milieudefensie.

PEFC is de minder bekende organisatie, maar hier wordt hard aan gewerkt. De Nederlandse overheid heeft zowel FSC® als PEFC als duurzaam betiteld. PEFC heeft in de wereld veel meer bos gecertificeerd dan FSC®. Tevens is PEFC een houtkeurmerk dat typisch wordt gebruikt voor zachthoutsoorten uit Scandinavië. Dit zijn houtsoorten die veel verwerkt worden in de bouw in Nederland.

De Chain of Custody (CoC) certificering van FSC® en PEFC is vrijwel identiek. Het verschil tussen FSC® en PEFC is vooral de interpretatie van wat duurzaam bosbeheer is.

Een belangrijk ander verschil tussen FSC® en PEFC is beschikbaarheid van houtsoorten. PEFC is typisch het houtkeurmerk voor zachthoutsoorten uit Noord-Europa en Noord-Amerika. Voor de hardhoutsoorten zult u het snelst slagen met het FSC® keurmerk. Er komt wel steeds meer zachthout met FSC® keur beschikbaar.

Een belangrijke afweging voor FSC® en of PEFC certificering is de vraag uit de markt. Als de vraag die u krijgt gericht is op specifiek één van de beide keurmerken, dan hoeft het niet noodzakelijk te zijn om uw onderneming voor beide keurmerken te certificeren.

Wij verkopen toch al FSC® en PEFC hout, en bewijzen dit met de facturen en certificaten van onze leveranciers?

Nee, als u zelf als onderneming niet beschikt over het certificaat van het gewenste houtkeurmerk, verliest het hout wanneer u het doorverkoopt of in een bouwwerk verwerkt, automatisch zijn duurzaamheidskeurmerk. Ieder bedrijf dat het hout in eigendom krijgt, dient te beschikken over een eigen CoC certificaat.

Is FSC® hout duurder dan niet gecertificeerd hout?

Bij tropisch hardhout is dit het geval, bij de zachthoutsoorten zit hierin vrijwel geen verschil met niet gecertificeerd hout.

Hoeveel bedrijven zijn er in Nederland FSC® gecertificeerd?

Alle grotere houthandels in Nederland zijn FSC® en PEFC gecertificeerd. Het merendeel van de timmerfabrieken in Nederland is FSC® gecertificeerd. Ca. 10% van de bouwbedrijven met 10 of meer medewerkers is FSC® gecertificeerd. Het aantal bouwbedrijven dat zich certificeert neemt elk jaar met tientallen procenten toe.

Als er FSC® voorgeschreven staat in het bouwbestek moet mijn bouwbedrijf dan FSC® gecertificeerd zijn?

Ja, als de opdrachtgever FSC® hout voorschrijft moet u beschikken over het FSC® certificaat. Immers, als u niet beschikt over het FSC® certificaat, dan kunt u geen FSC® hout leveren. Leveranciersbonnen en certificaten volstaan niet. Doordat u als niet FSC® gecertificeerd bedrijf de keten (Chain of Custody) doorbreekt, verliest het als FSC® ingekochte hout zijn duurzaamheidskeurmerk wanneer u het weer verwerkt in het project voor de opdrachtgever.

Als ik eenmaal FSC® en of PEFC  gecertificeerd ben, heb ik er dan erg veel werk aan?

Als u gecertificeerd bent, heeft u alleen werk aan die projecten waar u daadwerkelijk gecertificeerd hout moet leveren. De hoeveelheid werk valt erg mee. Als uw procedures goed in elkaar zitten en documenten ter registratie van uw houtstroom gecombineerd worden, dan blijft de tijdsbesteding zeer beperkt. Bouwbinder B.V. voorziet u van een handboek en bijbehorende documenten die ervoor zorgen dat uw inspanning minimaal is.

Meer weten? Maak gebruik van het formulier op de contactpagina, of bel voor een afspraak 010-2025029.

 

Shares
Share This